ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ»

0

της Λίλας Παπαπάσχου

Χθες το απόγευμα (προς βράδυ…), βρεθήκαμε στο “ΑΙΤΙΟΝ”, το αγαπημένο καφέ-πολυχώρο της Τζιραίων για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριάννας Τυρέα-Χριστοδουλίδη “Δυτικός Άνεμος”. Οι εκδόσεις Οδός Πανός και το CAFE-ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ “ΑΙΤΙΟΝ” οργάνωσαν μία όμορφη βραδιά και κόντρα στους κλειστούς δρόμους της Αθήνας (ειδικά σε εκείνη την περιοχή είχαν αποκλειστεί σχεδόν όλοι οι περιφερειακοί δρόμοι) το ΑΙΤΙΟΝ γέμισε ασφυκτικά με “νέους” κάθε ηλικίας, που έσπευσαν να τιμήσουν τη συγγραφέα και τους συνεργάτες της.Για το βιβλίο μίλησαν, χωρίς φιοριτούρες και βερμπαλισμούς, ο ποιητής και εκδότης του Περιοδικού και των Εκδόσεων “Οδός Πανός”, Γιώργος Χρονάς, η συγγραφέας του βιβλίου Μαριάννα Τυρέα Χριστοδουλίδη, ενώ χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε με το δικό της ιδιαίτερο και αισθαντικό τρόπο η γνωστή ηθοποιός Έλενα Τυρέα. Καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασης και ειδικότερα την ανάγνωση των αποσπασμάτων συνόδεψε μουσικά ο Σπύρος Τυρέας (ναι, καλά καταλάβατε δεν πρόκειται για συνωνυμία, “πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση”, όπως ανέφερε χαριτολογώντας η κα. Χριστοδουλίδη).

Γιώργος Χρονάς, Μαριάννα Τυρέα Χριστοδουλίδη & η ηθοποιός Έλενα Τυρέα

Ο κ. Χρονάς ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβάζοντας το οπισθόφυλλο της έκδοσης το οποίο και υπογράφει: “Χωρισμένο σε δύο, σοφά μέρη, από την συγγραφέα Μαριάννα Τυρέα-Χριστοδουλίδη, ο Δυτικός Άνεμος, έρχεται πέντε χρόνια μετά το προηγούμενο βιβλίο της, να μας ταξιδέψει σε μέρη που πήγαμε – με το νου ή το σώμα – και δεν σταθήκαμε να τα δούμε όπως ή ίδια. Σκέψεις που μας διαφεύγουν και που μας οδηγούν στο απόλυτο, στην άλλη όψη του κόσμου μας. Το δεύτερο μέρος – Το Ταξίδι – είναι ιστορίες από τις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων, του γείτονα μας, που προσπαθούμε να ξορκίσουμε. Φαίνεται να μη μας αφορούν. Κι όμως, όπως θα διαπιστώσετε μας αφορούν. Ζουν δίπλα μας. Είναι σαν εμάς κι όμως υποφέρουν. Ας τους ακούσουμε. Τουλάχιστον.”

Ο λιτός, άμεσος και διαπεραστικός λόγος της συγγραφέως σμίγει ιδανικά με τις εξίσου υπαινικτικές φωτογραφίες – που κινούνται στη μελαγχολία του ασπρόμαυρου – του νέου και πολλά υποσχόμενου φωτογράφου Ευθύμη Παπαπάσχου (ναι, καλά καταλάβατε δεν πρόκειται για συνωνυμία…), που αποτύπωσε με το δικό του τρόπο τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της Μαριάννας Τυρέα-Χριστοδουλίδη. 

Ο φωτογράφος Ευθύμης Παπαπάσχος με τον ποιητή – εκδότη Γιώργο Χρονά
Αστική μοναξιά, ένας φόβος αόριστος και διαπεραστικός, μνήμες που πονούν και πάντα επανέρχονται, η μεθυστική ραστώνη του ελληνικού καλοκαιρού, οι αθέατοι άνθρωποι που μέσα από τη λογοτεχνία αποκτούν σχεδόν μυθική υπόσταση, η προσφυγιά, θραύσματα ζωής εγκλωβισμένα στη λήθη και πολλές ακόμα εικόνες από τη σύγχρονη ελληνική – και όχι μόνο – πραγματικότητα ζωντάνεψαν μπροστά μας, μέσα από τη γεμάτη “χυμούς” και έντονη θεατρικότητα ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο, της Έλενας Τυρέα, που με τη λεπτεπίλεπτη φιγούρα και την βαθιά, βραχνή φωνή της, μας ταξίδεψε ιδανικά στους κόσμους που είδε η συγγραφέας, εγκλωβισμένους μέσα στο δικό μας μικρόκοσμο.

Η βραδιά έκλεισε με την ανάγνωση από την ίδια τη συγγραφέα του παρακάτω κειμένου, που αποτελεί την αρχή του βιβλίου και μας εισάγει στον αποσπασματικό, αλλά με απόλυτη συναισθηματική συνοχή, λόγο της Μαριάννας Τυρέα – Χριστοδουλίδη : 

Δυτικός Άνεμος
Στάχτες. Στάχτες γύρω παντού.
Και από κάτω η ζωή μου. Συρρικνωμένη.
Στο τελευταίο στάδιο της αποτέφρωσης.
Ένας αέρινος ιστός που υψώνεται πάνω από τα αποκαϊδια, υφασμένος από ετερόκλητα υλικά.
Έρωτες ματαιωμένους, αγάπες ψυχοβόρες, ακριβές χαρές όμορφα σπαταλημένες.
Διάστικτος από λύπες, μικρά παράπονα, θραύσματα ευτυχίας.
Ένας άνεμος φύσηξε, δυτικός και τον διέλυσε.
Ό,τι απόμεινε, ξέφτια από διάφανο σύννεφο. Στάθηκαν για λίγο μετέωρα στο φως.
Ύστερα έγιναν σκόνη και ο άνεμος την σκόρπισε κι αυτή.
Ώσπου χάθηκε από τα μάτια μου.
Και τότε είδα την εξαίσια γυμνότητα της ανυπαρξίας μου.

Μετά το τέλος της παρουσίασης η συγγραφέας παρέμεινε στη θέση της και υπέγραψε υπομονετικά και με ξεχωριστή απεύθυνση στον καθένα, δεκάδες αντίτυπα του βιβλίου της που της έφερναν με χαρά και ενθουσιασμό φίλοι, γνωστοί, μαθητές της (στους οποίους είναι πολύ αγαπητή, κάνοντας τους με τη σειρά της ιδιαίτερη μνεία), αναγνώστες της, αλλά και θαυμαστές της λογοτεχνικής της πορείας, οι οποίοι μέσα στα βιβλία της αναγνωρίζουν κομμάτια του εαυτού τους.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συντελεστές της παρουσίασης, αλλά και τους υπεύθυνους του καφέ – πολυχώρου ΑΙΤΙΟΝ για τη ζεστή φιλοξενία και την προθυμία τους να μας διευκολύνουν, ώστε να σας παρουσιάσουμε το σημερινό αφιέρωμα. Ο “Δυτικός Άνεμος” σας περιμένει στο χώρο των εκδόσεων Οδός Πανός (Διδότου 39 & Ιπποκράτους, 10680 Αθήνα τηλ. 210 3616782) και φυσικά σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

 

Share.

Comments are closed.