Αίτιον Εκδόσεις: «Περί θεού και άλλων θηρίων» της Τούλας Μπαρνασά

0

«Περί Θεού και άλλων θηρίων»

Τούλα Μπαρνασά

(Εκδόσεις Αίτιον)

«Το θέμα δεν είναι
να πέσει
σ’ ένα τετράγωνο
σηματοδοτημένης
κόλασης κάποιος
παραστρατημένος
άγγελος-
αλλά ένα
δαιμόνιο
που αμάρτησε
δοκιμάζοντας
αθωότητα.»


Η Τούλα Μπαρνασά (1954-2016), γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Δημιούργησε το κίνημα πολιτισμού «Αίτιον», όπως και το ομώνυμο Πολυχώρο. Εξέδοσε το περιοδικό «Αιτιον». Το πολλαπλών κατευθύνσεων και ενδιαφερόντων έργο της θα εκδοθεί σταδιακά. Το «Περί θεού και άλλων θηρίων», είναι το πρώτο της βιβλίο και εκδίδεται ολοκληρωμένο μετα την αναχώρησή της.


Το «Περί θεού και άλλων θηρίων» της Τούλας Μπαρνασά αποτελεί έναν στοχασμό με όρους ποιητικούς τόσο για το νόημα της ζωής όσο και της κορυφαίας εκδήλωσής της που είναι η συνείδηση. Η ποιήτρια επιχειρεί να ξανακοιτάξει το μυστήριο του ανθρώπου κάτω από το πρίσμα των τελευταίων επιτευγμάτων των θετικών επιστημών, που άλλαξαν άρδην την άποψη μας για τον κόσμο – από τον μικρόκοσμο του ατόμου ως το αχανές σύμπαν Ο χώρος, ο χρόνος, η ζωή, ο άνθρωπος, ο θάνατος, ο έρωτας, ο λόγος, το νόημα, η απουσία νοήματος, το πρωτεύθυνον του ανθρώπου να προσδώσει νόημα στον σύμπαντα κόσμο και στον ίδιο του τον εαυτό – ζητήματα που απασχολούν διαρκώς την ποιήτρια, οδηγώντας συχνά τη γραφή της σε έναν λόγο αποφαντικό, σμιλεμένο ως την αρτιότητα του αρχαιοελληνικού επιγράμματος. Κι αλλού, μια πρωτότυπη λυρική εικονοπλασία, που σαρκώνει και προσφέρει στην απτότητα ιδέες και ασθήματα, φόβους και ελπίδες, σκιρτήματα της ψυχής και διοράσεις που σαστίζουν. Με σκέψη πάντα, με γνώση, με τόλμη. Κι όλα αυτά σε μια γλώσσα που με άνεση θα κινηθεί πολυεπίπεδα. Οι λέξεις της καθημερινότητας σμίγουν με την επιστημονική ορολογία, ενώ συχνή είναι η καταβύθιση στα γλωσσικά μας υποστρώματα, για να ανασυρθεί μια λέξη καίρια και να επανεπικαιροποιηθεί.

Η Τούλα Μπαρνασά πιστεύει στον άνθρωπο και στο ξεδίπλωμα των απεριόριστων δυνάμεων της σκέψης και της ψυχής του, πέρα από ετεροκαθορισμούς και παρηγορητικές μεταφυσικές. Κι εκεί ακριβώς αναζητάει την αιωνιότητά του. Διότι, σε τελική ανάλυση – «μια παύση είναι ο θάνατος / όπως στη μουσική…».

Πάνος Σταθόγιαννης


«… Διαβάζω και ξαναδιαβάζω το εξαιρετικό βιβλίο «Περί θεού και άλλων θηρίων» της Τούλας Μπαρνασά, για να νιώσω πάλι και πάλι εκείνη την εσωτερική δόνηση που προκαλεί μέσα μας η υψηλή ποίηση. Α, η φίλη μου ηΤούλα… Ένα άτομο με το οποίο μπορούσες να συζητήσεις (και να μάθεις πράγματα) για ένα εύρος θεμάτων, από την ιστορία της ποίησης και της αρχιτεκτονικής, ως τα τελευταία επιτεύγματα της φυσικής και της βιολογίας… Έφυγε πρόωρα, αφήνοντας πίσω της ένα σημαντικότατο γραπτό έργο, το οποίο, με την βοήθεια φίλων, θα δει σταδιακά το φως της δημοσιότητας, δίνοντάς της, έστω και μετά θάνατον, την θέση που της αξίζει στα Ελληνικά Γράμματα. Γιατί δεν υπάρχει άλλη μορφή αθανασίας πέρα από τα χνάρια που αφήνουμε πίσω μας στο χώρο της δημιουργίας…».

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

 

Share.

Comments are closed.